Ню Йорк сложи край на четиригодишното лидерство на Хонконг като най-скъпия град за

...
Ню Йорк сложи край на четиригодишното лидерство на Хонконг като най-скъпия град за
Коментари Харесай

Кой е най-скъпият град за чужденци в света

Ню Йорк сложи завършек на четиригодишното водачество на Хонконг като най-скъпия град за живот за чужденци в света, сочи най-новият отчет на " И Си Ей интернешънъл " (ECA International), оповестява организацията на уеб страницата си. 

Класацията включва 207 града, в които разноските за живот са оценени съгласно цената на кошница от всекидневно нужни артикули и услуги като храна, комунални услуги, публичен превоз, домашен артикули. 

Сред европейските градове на първите три позиции са Женева, Лондон и Цюрих, като Женева е и на трето място в общата ранглиста. Над половината (54 процента) от градовете в Европа са се придвижили нагоре в класацията, най-много поради високата инфлация. Франция е едно от дребното изключения, като всички френски градове, обхванати от изследването, регистрират относително по-ниска инфлация от доста други в еврозоната. 

Войната, която Русия води в Украйна, продължава да се отразява на разноските за живот както в двете воюващи страни, по този начин и в района и света като цяло. Въпреки западните наказания съветската рубла се възвърне през последната година, което издига Москва с 37 позиции до 25-ия най-скъп град за чужденци в света. 
 
These are the world's 20 most expensive cities for expats in 2023 https://t.co/wQdDYiJ5nKpic.twitter.com/mxdeGjRVJf
— Bloomberg (@business) June 7, 2023
Цените за настаняване в градове, където има доста украински бежанци, са скочили, което оскъпява живота в тях за всички. Полските градове усещат най-силно този резултат с голямо повишение на наемите сред 25 и 50 %, което подвига Краков с 23 позиции до 178-ото място в класацията, а Варшава - с 11 позиции до 158-ото място. 

Същото се случва в градове, където бягат доста руснаци, като Дубай, Ереван, Никозия и Тбилиси. 

Истанбул е градът, който се е изкачил най-вече в тазгодишната ранглиста - с цели 95 позиции до 108-о място поради голям брой фактори, измежду които са войната в Украйна, икономическата политика на управляващите, както и повишението на наемите поради многото турски жители, търсещи нов дом след земетресението от февруари. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР